Metode de diagnostic la Clinica UNIVET

Ecografia este o metoda de explorare rapida, simpla si sigura.
Ecografia este metoda prin care sunt vizualizate diferitele organe si tesuturi ale corpului, cu ajutorul ultrasunetelor. Imaginile ecografice se obtin in timp real, fiind astfel posibil sa vizualizam structura si miscarea organelor interne.
Dintre metodele disponibile, cea mai convenabila este tehnica ecografica, prin care se poate confirma prezenta foetusilor inca de la varsta de 17 zile la pisica si 20 de zile la catea, cand se observa activitatea cardiaca fetala, dar pentru un diagnostic precis varsta optima de identificare a gestatiei este de 28 de zile.
Analizele de sange permit medicului veterinar sa evalueze in cel mai obiectiv mod posibil starea de sanatate a companionului tau. Daca animalul tau este bolnav, analizele de sange sunt o componenta obligatorie in stabiliarea diagnosticului corect si alegerea tratamentului eficace. Rezultatele analizelor trebuie interpretare obligatoriu de un medic, insa este bine sa stii ce semnifica fiecare si sa le intelegi astfel scopul si utilitatea.
Transaminaze hepatice :TGO, TGP, GGT
Parametrii renali: Uree, Creatinina
Enzima pancreatica: Amilaza pancreatica
Glicemie, ALKP
De ce analiza urinei este atat de importanta?

Analiza urinei este o metoda simpla, ieftina, rapida si neinvaziva pentru animalul dvs de companie care poate furniza informatii importante despre sanatatea si integritatea nu doar a tractului urinar, ci si a organelor vitale.

Desi ne place sa credem ca cei mai buni prieteni ai nostri sunt vioi si permanent in cautarea atentiei, si cainele nostru poate avea probleme de sanatate.

Din fericire, pentru ca avem o relatie atat de veche si apropriata cu aceste animale, sanatatea cainelui domenstic este una dintre cele mai bine studiate capitole in medicina veterinara.

(CPV, CDV, Gia, CCV, FIV, FeLV, FCoV, FPV, Dirofilaria, Toxoplasma etc. )

Cele mai multe probleme de sanatate la caini sunt bolile infectioase iar studierea acestora este importanta, nu numai din punct de vedere al animalelor ci si din cel al riscurilor pentru sanatatea publica.
Inmultirea selectiva bazata pe cosangvinizare a dus la aparitia a din ce in ce mai multe boli genetice. In aceasta sectiune vom afla despre cele mai intalnite boli de care pot suferi prietenii nostri patrupezi.

(CPV/CCV, FIV/FeLV,CPV/CDV etc.)

Cainii de companie au predispozitie spre anumite afectiuni sau probleme de sanatate, avand, ca si oamenii, zone sau organe mai sensibile, care necesita atentie si o rutina de igiena.

(CPV/CCV/Gia, CIRD etc.)

Testul recomandat pentru utilizare ,,in house,, este un test rapid SNAP 4DX IDEXX Laboratories care evidentiaza prezenta antigenelor parazitare. Deoarece testul este un test ELISA, specificitatea si sensibilitatea este mult mai mare decat la un test bazat pe imunocromatografie si anume de 100% respectiv este de 99,2%.
Testul cu fluoresceina te ajuta sa stabilesti un diagnostic corect si implicit o terapie corespunzatoare afectiunii.
Cu ajutorul acestui test poti salva un ochi sau poti cu usurinta sa-l pierzi pentru ca tratamentul cu antiiflamatorii administrate local intr-o leziune corneeana ce fixeaza fluoresceina va impiedica neovascularizatia, cicatrizarea si va determina astfel agravarea bolii, uneori singura optiune fiind enucleerea globului ocular.
Tinand cont de faptul ca este de un real ajutor fluoresceina trebuie sa existe si sa fie utilizata in orice cabinet veterinar.
Parazitii interni se intalnesc la un numar mare de animale, dar sunt greu de depistat fara un consult la medicul veterinar. Printr-un simplu examen coproparazitologic , acesta poate depista prezenta celor mai intalnite forme de paraziti intestinali.
Totusi, un examen coproparazitologic negativ nu exclude existenta parazitilor intestinali.
Parazitismul care afecteaza animalele aparent sanatoase se numeste parazitism asimptomatic iar impotriva acestuia se recomanda deparazitarea trimestriala. De asemenea unele specii de paraziti se pot transmite si la oameni (Toxoplasma gondii, etc.). Daca animalele infestate vin in contact cu oamenii, in special copii, larvele viermilor se pot aseza pe pielea oamenilor de unde migreaza in organism.
Parazitii externi, ce traiesc pe pielea animalelor sau in fanere, dar au dimensiuni prea mici pentru a fi observati cu ochiul liber, pot fi vizualizati la microscop. Se pot evidentia diferite tipuri de raie
: Demodex, Sarcoptes, Otodectes.
Pentru ca in fiecare zi numarul cateilor bolnavi de Babesioza creste, ca urmare a unor temperaturi favorabile capuselor, este in interesul vostru, al “parintilor” de catei, ca in aceasta perioada sa luati aminte la sfaturile de specialitate si sa cunoasteti esentialul, din nou, despre aceasta boala severa.

Babesioza este diagnosticata prin analize de sange, atat frotiu la microscop cat mai ales prin hemoleucograma si determinari biochimice (Atentie, modificarile depistate la hemoleucograma si la analiza biochimica a sangelui sunt mai rapid observate decat vizualizarea directa a parazitului in sange).
(microfilaria, babesia, bartonella)

CERE INFORMATIICERE INFORMATIIClinica noastra este dotata cu un laborator analize veterinare, ceea ne permite sa examinam si sa avem rezultatul pentru diverse probe de sange, urina, par, piele sau diferite formatiuni (tumori, inflamatii etc.). Astfel, putem pune un diagnostic rapid, ceea ce ne permite sa aplicam tratamentele corespunzatoare cat mai repede.